AVI lezen

AVI-lezen: je hebt er vast al van gehoord.

Toen je naar de bieb ging of in de klas. Dan riep je juf of meester; “kies wel een boek op jouw AVI-niveau!” Ja, dat is makkelijk gezegd. Maar hoe werkt AVI-lezen dan? Dat vertellen we je graag.

Hoe magisch is het toch: dat wat je hoort, gewoon kunnen opschrijven... En andersom! Leren lezen begint al vóór groep drie, doordat je voorleest aan je kind. Zodra je kind letters en cijfers gaat herkennen, is het al een eind op weg. Het leren lezen is van start gegaan.


In stappen leren lezen

AVI-lezen is voor alle kinderen die leren lezen. Weet je dat boek nog dat je vorig jaar verschrikkelijk moeilijk vond? Wedden dat je het nu zó uit hebt? Dat komt omdat je steeds beter leert lezen. De boeken die je vorig jaar las zijn nu simpel. Kinderachtig. Een eitje. Voor beginners, niet voor jou. Maar hoe vind je dan een nieuw boek? Een spannender boek. Leuker. Niet voor kleuters. Maar ja, ook weer niet zo moeilijk als de boeken van je moeder. Ah, dáár is AVI-lezen voor!

Wat is AVI lezen?

Lezen leer je in stappen. Eerst letters, dan korte woorden en korte zinnen. Die woorden zijn steeds moeilijker en de zinnen steeds langer.

Bij elke stap van leren lezen hoort een AVI-niveau. AVI-lezen heeft twaalf niveaus. Je begint met AVI-start. Als je op AVI-plus niveau leest dan kun je alles.

Dan hebben boeken voor jou geen geheimen meer!

Op jouw eigen tempo!

Lezen is net als voetballen. De een is er gek op en doet het elke dag. Die wordt misschien wel prof. De ander vindt er geen bal aan. Misschien vind jij die bal wél leuk maar glipt hij telkens tussen je benen door. Zo is het met lezen ook.

Iedereen leert in een ander tempo! Maak je dus geen zorgen als je nog niet op het AVI-niveau van je klas leest. Hoe meer je leest, hoe beter het gaat. Denk je dat Ronaldo meteen een panna kon?

AVI-boeken

Een boek uitzoeken

Een boek uitzoeken is veel makkelijker als jij weet wat je AVI-niveau is. Als je leert lezen op school, zijn er heel veel boeken die je daarbij kunnen helpen. Kom je naar de Bibliotheek, dan hebben we nóg meer! Deze boeken houden rekening met het AVI-niveau van je kind. Op veel scholen wordt de AVI-indeling gebruikt.

ABC- indeling
In de bieb gebruiken we de ABC-indeling als het leren lezen is afgerond.
E-boeken zijn voor kinderen die voor het eerst leren lezen. De niveaus AVI-Start, AVI-M3, AVI-E3 en AVI-M4 staan in een aparte kast.
A-boeken zijn voor kinderen tot ongeveer 9 jaar. Daar vind je naast leesboeken ook weetboeken (AJ).
B-boeken zijn bedoeld voor kinderen van ongeveer 9 tot 12 jaar. De boeken staan in 3 werelden, zodat je het boek makkelijk kunt vinden. Ook in deze kasten vind je inforamtieboeken (J).
C-boeken zijn voor kinderen op de middelbare school tot ongeveer 15 jaar.

De indeling met A, B en C houdt rekening met de belevingswereld en leeftijd van een kind. Het grote assortiment aan boeken in de Bibliotheek biedt kinderen dus nóg meer keuze en daardoor hopelijk nog meer leesplezier!

Welk boek geeft jou kriebels?

Het is superhandig dat je boeken uit kunt zoeken op jouw AVI-niveau. Dat leest lekker. Maar kies vooral een boek dat je wil lezen!

Een boek dat je spannend lijkt. Waar je kriebels in je buik van krijgt. Dat je antwoord geeft op een vraag voor je werkstuk. Een boek waar je om moet lachen! Lezen leer je het beste als je leuk vind wat je leest. Een boek naar jouw smaak én op jouw niveau. Met AVI-lezen kan het allebei!

Wat zijn de AVI-niveaus?
De school toetst welk AVI-niveau je nu hebt. Je mag dan voorlezen van een leeskaart. Daar hoort een code bij. Bijvoorbeeld M3: dat betekent midden groep 3 niveau. Je leest dan net zo snel en moeilijk als veel kinderen halverwege groep 3. Heb je AVI-E3 niveau? Dan lees je teksten zoals kinderen die aan het einde van groep 3 vaak kunnen.

Tips
De leesconsulenten van de Bibliotheek komen veel op basisscholen. Daar ondersteunen ze leerkrachten om het leesplezier van leerlingen te vergroten. Ze weten ook goed hoe je leesplezier bij je kind kunt stimuleren als het leert lezen. Een aantal tips om ook jouw kind op weg te helpen. Een boek zoeken dat bij jouw kind past is zo simpel nog niet. Tenzij je het simpel maakt! Met één van deze tips. 

Blijf natuurlijk gewoon lekker voorlezen! Zo geniet je kind van alle verhalen die hij zelf nog niet kan lezen. 

  • Leert je kind net lezen? Begin dan met het helpen kiezen van leuke AVI-boekjes. In de eerste paar maanden gaat het leesonderwijs zo ontzettend snel! Als je dan al een ‘normaal’ boek kiest, zal je kind al snel aangeven dat hij bepaalde letters nog niet heeft gehad op school. In het begin is het dus belangrijk strikt op het AVI-niveau te blijven letten. 
  • Je kind wil een boek lezen dat bij hem past. Niet een boek voor kleuters. Niet een van die dikke monsters op jouw nachtkastje. Nee, hij wil een boek dat lekker wegleest. Een boek op zijn leesniveau. Weet jij het AVI-niveau? Dan is het uitkiezen een fluitje van een cent.

  • Laat het kind vooral zelf een boekje uitzoeken. Wil hij graag Bobbi lezen, maar vraag je je af of hij daar niet eigenlijk al te oud voor is? Laat het hem dan toch lekker lezen. Vaak komen ze er zelf wel achter of het boek te makkelijk is. Of andersom, als hij graag een moeilijk boek wil lezen, kun je hem dit ook eerst even laten uitproberen. 
  • Heeft je kind eindelijk een nieuw beste boek gevonden, is het een week later al weer uit.Getver. Moet hij wéér gaan zoeken. Maar wat als… het nieuwe beste boek een vervolg heeft? En nog een? Ik presenteer: de boekenserie! Tadaaaa: lezen tot je erbij neervalt!

  • Weet je echt niet of het boek iets voor je kind is? Probeer dan eens de Vijfvingertest. Dit is een goed middel om te proberen na AVI-M4.
  • Houdt je kind helemaal niet van lezen? Neem dan zelf een voorselectie aan boeken mee uit de Bibliotheek. Thuis kun je hem een paar geven waaruit hij kan kiezen. Let goed op wat je kind leuk vindt. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel boekjes gemaakt die ook als tv-serie te zien zijn. Denk maar aan Star Wars, Donald Duck… Graphic novels doen het overigens altijd goed bij kinderen die lezen lastig of niet leuk vinden.

De AVI-boekjes zat? Kies voor samenleesboeken!

Je leest dan echt samen. Dus eerst lees jij bijvoorbeeld de ene (moeilijkere) regel, en je kind leest daarna de volgende regel die op zijn AVI-niveau zit. Soms gaat dit ook met woorden zo. De dikgedrukte woorden zijn wat makkelijker en kan je kind dus zelf lezen. De overige woorden lees jij voor.

Wat je moet weten over de AVI-indeling

In groep 3 leert je kind lezen en als ouder wil je dat ondersteunen. Wat moet je hier allemaal over weten? En waar begin je eigenlijk?

Er zijn heel veel boekjes voor kinderen die net leren lezen. De op het oog soms kleine verschillen tussen deze eerste leesboekjes kunnen veel invloed hebben op de moeilijkheidsgraad. Maar om het leren lezen leuk en uitdagend te houden, is het belangrijk dat je kind boekjes leest die niet veel te makkelijk of juist veel te moeilijk zijn. Dus hoe bepaal je wat geschikt is?

Dat is gelukkig minder ingewikkeld dan je nu misschien denkt! De eerste leesboekjes zijn per niveau ingedeeld volgens het AVI-systeem, dat er op is ingericht elk kind op zijn eigen niveau te laten lezen. Zodra je weet op welk AVI-niveau je kind leest (dit kan de leerkracht je vertellen) is het tijd om de leukste boekjes uit te zoeken!

AVI-Start (start groep 3)

  • Woorden van één lettergreep, die je uitspreekt zoals je ze schrijft
  • Geen twee-tekenklanken (zoals ie, oe, uit, enz.) en geen twee medeklinkers naast elkaar
  • Korte zinnen
  • Elke zin begint op een nieuwe regel
  • Geen hoofdletters
  • Voorbeeld: sem pakt de kip

AVI-M3 (midden groep 3)

  • Woorden van één lettergreep met een d of b aan het eind
  • Korte zinnen
  • Twee medeklinkers aan het begin of eind van een woord
  • Voorbeeld: wat doet ieniemienie het goed!

AVI-E3 (eind groep 3)

  • Woorden van twee lettergrepen die je niet precies schrijft zoals je ze uitspreekt (wafel, weten)
  • Woorden met veel medeklinkers aan het begin of het eind (zingt, schelp)
  • Woorden met voorvoegsels (ge-, ver-, be-)
    Hoofdletters
  • Voorbeeld: Bibi en Anna zijn de zussen van Pip

AVI-M4 (midden groep 4)

  • Woorden van drie of meer lettergrepen
  • Woorden die eindigen op -ng, -lijk
  • Korte hoofdzinnen en bijzinnen
  • Voorbeeld: En hoe moet je snuiten met een ring in je neus?

Meeluisterboeken

Meeluisterboeken lijken een beetje op luisterboeken, maar gaan een stuk langzamer. Hierdoor kan je kind meelezen terwijl het boek voorgelezen wordt. Deze methode is ideaal als je kind net leert lezen of als hij lezen erg moeilijk vindt, bijvoorbeeld door dyslexie. De Bibliotheek heeft een superleuk aanbod in meeluisterboeken.