Voorlezen in je thuistaal

Voorlezen als Nederlands je tweede taal is

Voorlezen draagt bij aan de taalontwikkeling van (jonge) kinderen. Maar wat nou als Nederlands niet jouw moedertaal is? Dan kan voorlezen in het Nederlands je onzeker maken.

Maar voorlezen gaat niet alleen om woorden! Het gaat ook om samen zijn. Het gaat om klanken, ritme, het verhaal. Plaatjes helpen jullie allebei om het verhaal beter te begrijpen.
Ook kun je de voorleesfilmpjes en luisterboeken van de Bibliotheek gratis gebruiken!

De Bibliotheek helpt je op weg!


Voorlezen in je eigen taal is veel gezelliger!

Iedereen over de hele wereld gebruikt taal. Taal heb je nodig om met je ouders en vrienden te praten, tv te kijken, boeken te lezen en nieuwe dingen te leren. We kunnen niet zonder taal!

Het leren van taal gaat makkelijk als je jong bent.
Spreek je zelf geen Nederlands maar wil je dat je kind Nederlands leert? Lees dan voor in de taal die jij zelf het beste spreekt.
Als je kind jouw taal goed leert, leert hij makkelijker een tweede taal.

 

Taal van het hart

Als je een andere moedertaal hebt dan het Nederlands, dan vraag je je misschien af in welke taal je nu moet voorlezen: in het Nederlands of in je eigen taal? Het belangrijkste is eigenlijk dat je voorleest in de taal die je zelf het beste kent.

In de taal van je hart kun je ook beter voorlezen dan in een taal die je minder goed kent. Misschien hebben jij en je partner wel een andere moedertaal. Je kind heeft er dan veel aan als het in beide talen wordt voorgelezen omdat het leren van meerdere talen veel voordelen heeft.

Welkom in de Bibliotheek in jouw taal


Bekijk onze boeken in jouw taal!

De bibliotheek heeft een kleine collectie boeken in het Arabisch, Engels, Pools en Turks. Ook hebben we beeld-woordenboeken en prentenboeken zonder tekst om kinderen te helpen een taal te leren.

Naar de boeken

Voordelen van meertaligheid

Kinderen die thuis meerdere talen spreken leren al jong flexibel te zijn, omdat ze vaak moeten wisselen tussen talen. Ze leren hierdoor al jong na te denken over taal. Wist je dat meertalige kinderen sneller een nieuwe taal leren? Dat ze zich gemiddeld beter kunnen concentreren? En dat meertalig opgevoed worden juist goed is voor de ontwikkeling van het Nederlands? In onze internationale samenleving is het een voordeel om kennis te hebben van meerdere talen en culturen, wat jouw kind op deze manier al van jongs af aan meekrijgt.

Tips voor meertalig voorlezen

  • Het maakt niet uit in welke taal je voorleest; kies de taal die je het beste spreekt en leest en waar je je fijn bij voelt. Het is belangrijk dat je kind de juiste uitspraak en goed gevormde zinnen hoort van die taal.  
  • In een meertalige thuissituatie heeft een kind veel aan duidelijkheid over wanneer en met wie welke taal gesproken wordt. Als je kind al wat ouder is dan kun je het hier samen over hebben.
  • Naast voorlezen is het voor de taalontwikkeling ook belangrijk om veel te praten, zingen en vertellen in je eigen taal. 
  • Maak het voorlezen leuk en interessant. Stel je kind vragen te over het verhaal. Speel het verhaal na of maak een tekening. 
  • Spreek je twee of meer talen vloeiend? Dan kun je gerust voorlezen in meerdere talen.
  • Voor de afwisseling is het leuk om een prentenboek eens in je eigen woorden te vertellen.

 

 


Handige websites

Meertalig opvoeden

Meertalig.nl is een interactieve website voor iedereen die met meertalige kinderen te maken heeft. Op deze website vind je betrouwbare informatie over meertalig opvoeden.

Bekijk

Prentenboeken in alle talen

Audio-vertalingen van mooie klassieke prentenboeken. Deze vertalingen zijn met veel liefde gemaakt door vrijwilligers en worden door hen voor je voorgelezen. Veel luisterplezier!

Bekijk

Taalontwikkeling

Wat is taal en hoe verloopt de taalontwikkeling? Waar moet je op letten als een kind met meerdere talen tegelijk opgroeit? Wat kun je doen om het praten en luisteren van het kind te stimuleren?

Bekijk

Voorleesfilmpjes

Er zijn Nederlandstalige voorleesfilmpjes van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Log in met je bibliotheekpas en bekijk de filmpjes!

Voorleesfilmpjes jeugdbibliotheek.nl

Apps met prentenboeken

Er zijn veel apps met prentenboeken zodat je kunt luisteren naar het verhaal en een liedje en spelletjes kunnen spelen. Een overzicht van alle apps is te vinden op de website van Mediasmarties.

Overzicht apps Mediasmarties

Kletsheads - de podcast

Wil je meer te weten komen over meertalige kinderen? Deze podcast is bedoeld voor ouders, leerkachten en logopedisten. De podcast is te vinden op Apple en Google Podcasts en Spotify.

Naar de podcast



Handige filmpjes

Deze drie informatieve animatieclips over meertaligheid voor basisschoolleerlingen, ouders en leerkrachten zijn gemaakt voor het Project 'Meertaligheid in beeld' van de Radboud Universiteit.

Iedereen is (een beetje) meertalig

Meertalig opgroeien: Hoe is dat nou eigenlijk?

Een meertalige mengelmoes in je hoofd?

Hoe een kind zijn moedertaal leert

Tweetaligheid en taalachterstand

Masterclass meertaligheid in het gezin



Mediaopvoeding - Tips om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

Tips om je kind op te voeden in verschillende talen