Het verhaal van Bertus

Het is mooi om mensen te helpen met het zoeken naar boeken. Ik vind het fijn om mensen te woord te staan die een vraag hebben over de uitleen of over het inleveren van boeken. Ook de gesprekken tussendoor, met bezoekers van de bieb, medewerkers en vrijwilligers, maakt het werk in de bieb fijn om te doen.

Ik ben op woensdag vrijwilliger in de bibliotheek voor de uitleen van boeken. Ik zorg ervoor dat ingeleverde boeken op de juiste plek in de bibliotheek worden geplaatst, ik houd ervan om ervoor te zorgen dat de boeken netjes in de stellingen staan. Ook verzamel ik de boeken die door mensen zijn gereserveerd. Ik zorg ervoor dat ze klaar staan voor verzending naar diverse bibliotheken in de omgeving. Om de week lees ik kleuters voor met behulp van de vertelplaten in de bieb, daar geniet ik erg van.

Meestal komen er ongeveer drie kinderen naar dit voorleesmoment. Maar ik herinner me nog goed dat er een keer plotseling twaalf kinderen waren. Een hele drukte op de kinderafdeling in de bieb! Het waren kinderen van het kinderdagverblijf die met hun leiders naar de bieb waren gekomen. Het waren enthousiaste luisteraars. Na het voorleesmoment kreeg ik een tekening die de kinderen voor mij hadden gemaakt. Heel lief. Verder vertelde een moeder mij dat toen zij haar zoontje vertelde dat ze naar de bieb zouden gaan voor het voorlezen, hij zei: ‘yeah, joepie!’ Daar doe je het voor.

Ik ben 65 jaar, de man van Margien, vader van vijf dochter en opa van dertien kleinkinderen. Sinds kort ben ik gepensioneerd. De laatste 25 jaar heb ik gewerkt als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. In mijn vrije tijd ga ik graag samen met mijn vrouw wandelen, fietsen en vakantie vieren. Verder lees ik graag en hou ik van puzzelen.

Ik vind het fijn om bezig te zijn. Toen ik een dag minder ging werken, zocht ik iets om buiten de deur te doen. Omdat ik erg van lezen houd, kwam al snel de bibliotheek in de picture. Daar was een vacature voor de uitleen. Ik ga graag om met mensen en daar voorziet het vrijwilligerswerk in de bibliotheek prima in. Ik heb het erg naar m’n zin.

Als je vrijwilligers werk zoekt, waarin je contact hebt met mensen, waarin je deel uitmaakt van een leuk team, waarin je van betekenis kunt zijn voor mensen die op zoek zijn naar literatuur die bij hen past, waarin je zorg kunt dragen voor een nette, ordelijke boekenruimte, dan ben bij de bibliotheek op het goede adres.
 

Ook aan de slag als bibliotheekvrijwilliger?

Wil jij net als Bertus je steentje bijdragen? Ga dan aan de slag als bibliotheekvrijwilliger!

Ik word bibliotheekvrijwilliger!