Het verhaal van Johan

Met mijn vrijwilligerswerk voor de Bibliotheek kan ik mensen enthousiast krijgen om meer de computer of tablet te gaan gebruiken voor hun persoonlijke zaken. Na de cursus durven ze het zelf te doen, ze zijn weer de baas over hun eigen zaken.

Als ex-IT’er is vind ik het leuk om mijn kennis en ervaring met anderen te delen. Tegenwoordig word je bijna verplicht alle administratieve zaken zelf met de PC te regelen. Vooral bank en belastingzaken zijn hier belangrijke onderdelen van. Het geeft een goed gevoel wanneer je na een cursus oud cursisten tegenkomt die nog steeds enthousiast zijn en je bedanken voor de lessen die ze gehad hebben.

Ik ben denk ik alweer een jaar of vier actief voor de Bibliotheek als docent voor de cursussen Digisterker, Windows 10 en iPad. Daarnaast doe ik maandelijks het digitale inloop café in Bodegraven. Dit heb ik ook een tijdje in Reeuwijk gedaan.

Tijdens een van de Digisterker cursussen was er een cursist van in de tachtig aanwezig met zijn laptop. Op een gegeven vroeg ik om de laptop te gaan gebruiken voor een oefening. De betreffende cursist had wat moeite met het openklappen van zijn laptop. Op mijn vraag hoe vaak hij de laptop gebruikte antwoorde hij: ‘Eenmaal per week om hem af te stoffen’.

Ik ben inmiddels alweer tien jaar met pensioen. Na mijn schooltijd ben ik vrijwel direct de IT ingerold. In die veertig jaar heb ik de automatisering zien ontwikkelen tot dat wat wij nu kennen.

Ik ben getrouwd, heb twee kinderen en vier kleinkinderen. Na mijn eerste pensioendag werd ik al voorbereid op de komst van het eerste kleinkind met de vraag ‘Pa wil je oppassen?’. Dat doe je natuurlijk graag. Ook speel ik vanaf mijn tiende euphonium in een harmonieorkest. Daarnaast ben ik al jaren actief voor Seniorweb als PC-hulp aan huis en docent. Ik houd niet van stil zitten.

Heb je tijd over en wil je andere mensen graag helpen met de kennis die je bezit? Ga dan aan de slag als vrijwilliger. Er zijn altijd mensen die je nodig hebben. De Bibliotheek kan dit niet alleen met eigen mensen, maar heeft behoefte aan veel vrijwilligers. Het is dankbaar werk wat je doet.
 

Ook aan de slag als digitaal vrijwilliger?

Wil jij net als Johan je steentje bijdragen? Ga dan aan de slag als digitaal vrijwilliger bij de Bibliotheek!

Ik word digitaal vrijwilliger!